Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Αύρα πατρίδων: Πατήματα στα χνάρια του χθες

Με τη βοήθεια του καλού καιρού πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 5/9/16,  με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Λόφου μας η μουσικοχορευτική εκδήλωση των Αργοναυτών μας με την επωνυμία «Αύρα πατρίδων». 
Ο βυζαντινός κεμανές στα πανάξια χέρια του Γιώργου Πουλαντζακλή μας ταξίδεψε νοερά ως μακρινή ηχώ, αλλά τόσο ζωντανά, στον πολιτισμό των ξεριζωμένων Ελλήνων των αλησμόνητων πατρίδων.
Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Ιωνία.

Οι φιλοξενούμενοι χορευτές του συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας, οι Κιζδερβενιώτες και οι Αργοναύτες μας σε αρμονικό σύνολο με τους χορευτές της πρότυπης καλλιτεχνικής ομάδας χορού «Έκνευσις» του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη με τις τόσο εντυπωσιακές φορεσιές, κατάφεραν να εναλλάσσουν στα μάτια  μας εικόνες από το παρελθόν, βήματα βαριά αλλά και γρήγορα, όχι  ξεχασμένα.

Καρσιλαμάς Πολίτικος, Ζεϊμπέκικο Πολίτικο, Τας, Χασάπικο αργό, Άτταρης, Απτάλικος  αλλά και Τικ μονό, Αρχουλαμάς, Διπάτ, Έταιρε, Ατσαπάτ Μαζεράς, Σέρρα, Σερανίτσα, Κότσαρι – αγαπημένες εικόνες, αγαπημένοι ήχοι που μας οδήγησαν στους δρόμους των προγόνων μας και κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο που πολύ δεν ήθελε η αλήθεια,να τραγουδά και να χορεύει στα σκαλάκια.


Και τι να πει κανείς για τους ΠΟΛΥ-αγαπημένους  μας ερμηνευτές της βραδιάς,  τον Πολύκαρπο Κοντοζίδη, τη Μελίνα Χατζηκαμάνου και τον Παναγιώτη Τουρνά! Με τις ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΕΣ, τόσο ξεχωριστές φωνές τους αντικρύσαμε  το «Καράβ΄ σην Μαύρην Θάλασσαν», μας «εχαμογέλασε η αυγή», λυπηθήκαμε με το «μοιρολόι», χαρήκαμε με τον «Καρσιλαμά», μοιραστήκαμε αισθήσεις και συναισθήματα.


Φυσικά όλη η εκδήλωση στηρίχτηκε στην απαράμιλλη ικανότητα των καλλιτεχνών του μουσικού εργαστηρίου νέων «Ορφέας» του συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης καθώς και των καλλιτεχνών: Θεόφιλος Αγγελίδης (λύρα), Γιάννης Ξανθόπουλος (κλαρίνο), Σάκης Ξενούδης (κανονάκι), Χάρης Πορφυρίδης (λαούτο), Κώστας Ιατρούδης (τσέλο), Γιάννης Κουτσάκης (κρουστά), Αθηνά Χατζίκου (νταϊρέ), Μπάμπης Κιτσονίδης (νταούλι).Τη μουσική επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Γιώργος Πουλαντζακλής, που του αξίζουν ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

Την επιμέλεια των κειμένων και την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε επιτυχώς η φιλόλογος κ.Ξανθούλα Καμψιάδου-Πέτρογλου.  
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη του συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» πραγματοποίησαν εγγραφές νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Πολλά συγχαρητήρια φυσικά αξίζουν στους διοργανωτές της εκδήλωσης , την Ένωση Ποντίων ν.Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» και σε όλους τους                                                   συντελεστές της.
                                    Επιμέλεια κειμένου Ελένη Μουρατίδου

Επισκεφτείτε τους συνδέσμους:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου